Contacteer ons nu!

De bezichtiging van een huis duurt vaak niet langer dan een kwartier. Maar waar moet u nu precies op letten wanneer u een huis wilt kopen? Deze checklist helpt u de belangrijkste kenmerken te noteren en achteraf de juiste vragen te stellen. Zo verlaat u na de bezichtiging met een zeker gevoel de woning. Tip één: Vergeet niet een camera en meetlint mee te nemen naar de bezichtiging.

Huis kopen: de algemene checklist

Het is van belang dat de algemene zaken in het huis goed geregeld zijn. Deze vormen letterlijk en figuurlijk de fundering van het huis. Let allereerst op de algemene staat van het huis, wat voor gevoel krijgt u bij het onderhoud van de woning? Ziet u scheuren? Daarnaast is ook ventilatie van groot belang. Zijn er klepraampjes? Is er afzuiging in de keuken aanwezig? Check ook de manier van verwarmen:

Cv-ketel
Gaskachel
of een andere verwarming

Vraag de makelaar ook naar de beglazing. Dubbel glas kan u een hoop geld besparen. Neem ook tijd om stil te staan bij het materiaal en de staat van de kozijnen en het schilderwerk.

#1 Huis kopen: checklist woonkamer

Probeer tijdens het bezichtigen van de woning door het bestaande meubilair heen te kijken. Vaak worden kijkers afgeleid door de stijl van de huidige bewoners. Let erop of er in de woonkamer van het betreffende huis plaats is voor uw gewenste meubilair. Is er voldoende lichtinval in de woonkamer? En past de vloer van de huiskamer bij uw persoonlijke stijl?

#2 Huis kopen: Checklist keuken

De keuken vormt het middelpunt van het huis én het huishouden. Past de grootte van de keuken bij de omvang van uw gezin? Wat is de staat van de keuken en is er voldoende kastruimte? Ook de afzuiging en ventilatie is belangrijk in een keuken. Voldoet de apparatuur aan uw eisen? Is er een vaatwasser, koelkast of oven aanwezig?

#3 Checklist badkamer

Ook de algemene staat van de badkamer is erg belangrijk om te controleren. Hoe is de ventilatie? Wanneer deze niet in orde is, kan dit schimmel veroorzaken. Is er een verwarming? Zo niet, biedt de badkamer ruimte voor een verwarming?

#4 Checklist slaapkamer

Het aantal slaapkamers in het huis is vaak een go of no go voor geïnteresseerden. Er dient, simpelweg, namelijk voldoende ruimte te zijn voor uw gezin.

 

 

#5 De tuin bij het huis

Net zo belangrijk als de woning is de tuin. Vraag tijdens de bezichtiging de afmetingen aan de makelaar of meet de voor- en achtertuin zelf op. Staat de tuin op het zuiden? Of heeft de tuin het grootste gedeelte van de dag schaduw? Neem ook een kijkje in de schuur of zolder.

Let op de omgeving van het huis

Vergeet het huis even voor drie tellen en neem een kijkje in de buurt. Ziet u uzelf hier wonen? Zijn de winkels op afstand en is er voldoende groen? Wanneer u kinderen heeft zult u ook willen weten of er scholen in de buurt zijn. Hoe zijn de buren?

Bouw-Techno Keuring Nederland BV